MOLN

Ta tillbaka kontrollen

AVTAL
MAIL
MOLN
VIRTALISERING
VPN
BREDBAND

Ditt eget moln

Ha kontroll över dina filer på en säker plats i molnet. Logga in med din dator och mobil.

Oavsett om du använder en digital plats för att spara dina fotografier och videos eller om du synkroniserar kontakter och meddelanden mellan din telefon, tablet eller pc, så använder du med all säkerhet en molntjänst för backuper och synkronisering av innehåll.

Data i din telefon eller dator kan finnas lokalt på en plats där du har kontroll över den.
Före internet var denna typ av decentraliserad filförvaring normen. Företag sparade sin data på sina egna servrar och privatpersoner sparade sin data på sina datorer. Men idag kan du spara dokument och telefonbackuper i ditt eget lilla hörn av molnet.
Bigtechjättar som Amazon, Google, Microsoft och Apple sköter moln och infrastruktur åt dig. Webtjänster som social media eller din matlagningsapp sparar på samma sätt ditt användarkontos data i molnet, och gör det möjligt för dig att via internet nå ditt sparade recept och dina noteringar från den plattform du har valt att använda.

Molnförvaring har stora fördelar, du löper inte risk att få slut på hårddiskutrymme och om olyckan skulle vara framme och du råkar hälla läsk i din bärbara pc så är din data fortfarande i säkert förvar. En nackdel att spara data på molnet är att det involverar en tredje part.
Molnföretag som förvarar och hanterar din data har nästan alltid tillgång till den och de kan bli tvingade att lämna över data till myndigheter. Som exempel beordrade Amerikanska myndigheter access till Paul Manafortes (Trump's fd. kampanjansvarige) okryperade iCloud backuper på hans WhatsApp chat historik. 2020 samlade FBI in foton, videos och skärmdumpar från en demonstrant, misstänkt för att ha tänt eld på polisbilar i Seattle.

Allt fler företag har senaste tiden börjat erbjuda kunder end-to-end krypterade data backuper & förvaring, samt garantier att molnhosten inte kan läsa eller dela innehållet. Apples iCLoud backuper, Metas chat app, Facebooks messenger, Instagrams chat och WhatsApp har numera kryptering som tillval. Men för att dra nytta av skyddet behöver du ha aktiverat valet. Därefter behöver du se till att du kommer åt din data och kan återaktivera ditt konto, för den händelse att du i framtiden skulle bli utelåst, eftersom åtkomsten till din data med end-to-end kryptering inte längre sköts åt dig.

Enklaste sättet att garantera att data inte hamnar i fel händer är att inte lägga den i moln. Varje gång du använder en ny pryl med internetaccess eller digitalt konto bör du fundera en sekund extra på om din data lagras lokalt eller i ett moln och fundera på om du litar på företaget som hanterar din data åt dig.
Tänk en extra gång när du synkar ditt iCloud om innehållet ska få vara synligt för någon annan okänd.
Om du verkligen behöver lagra data i molnet utan insyn så kan du använda verktyg som Veracrypt som krypterar information innan du laddar upp den. Men enklast och säkraste valet är att inte använda moln för känslig data.

Ta tillbaka kontrollen med ett eget moln

Om du vill använda moln som dokument och filförvaring eller arbetsplats så finns valet att lägga din data hos de stora internationella rävarna men du kan också välja att ha den själv.
Vi vill ha den själva och vi kan erbjuda den möjligheten även för dig. Vi använder plattformen Nextcloud som är open source. Nextcloud används idag av Svenska kommuner och myndigheter, i skolor, på universitet och av företag i alla storlekar.

Alternativ till

Dropbox
Google Suite
Office 365

med honnörsord som

Self hosted
100% open source
Distributed / Federated

Nextcloud gör det möjligt att dela filer med valda personer, från olika enheter. Det kan jämföras med t. ex. Google drive, delad kalender eller molnplats för dina foton. Istället för att du lägger dina filer i en server utanför din kontroll på en okänd fysisk plats i världen så har du möjlighet att veta och välja exakt var ditt moln ligger. Om du hanterar känsligt material i din verksamhet eller har krav på dig att skydda dina kunders data så är detta en bra lösning. Lämpligheten att placera och exponera data i Microsofts, Amazons och Googles molntjänster är diskutabel. Det kan finnas krav på att din miljö ska vara open source för att garantera 100% transparens i hur data hanteras. Ett eget moln är enda sättet du säkert kan veta vem som har åtkomst till din data. Ditt moln är lika tillgängligt. Det är inte krångligt och det är säkert.

Nextcloud är anpassningsbar med hundratals olika moduler. Tillgängliga funktioner är bl.a dokumenthantering, dokumentredigering i molnet, fasta chattrum, videokonferenser, e-mail, kalendrar, enkäter, wiki, kryptering, whiteboard och mycket mer. Det är även möjligt att utveckla egna skräddarsydda funktioner, lycka till med att försöka göra det i Microsoft eller Apple mjukvara.

Du tar en bild med din mobil och med några klick finns den uppladdad i ditt eget moln. Svårare än så är det inte att lägga upp foton på ditt moln. Eller så har du en viktig excelfil som du inte vill tappa bort, dra och släpp så ligger den på ditt eget moln. Så lätt ska det vara och dessutom om du har ditt eget moln då vet du precis var dina filer ligger. Du har en egen adress till ditt moln som tex mittmoln.oversite.space eller mittmoln.mittföretag.xx. Du loggar in på ditt moln med en vanlig webläsare eller nextcloudapp.

I ditt moln lägger du själv upp användare, t ex arbetskamrater, samarbetspartners eller medlemmar i en organisation, samfällighet eller familj. Ni kan dela innehåll och dokument med varandra eller med andra genom att skicka en direktlänk i molnet med mail. Det fungerar väldigt bra att ha en gemensam delad kalender på molnet där man ser varandras noteringar. Man kan hantera sin mail inne i molnet och det kan med fördel ersätta en mailklient helt och hållet. Det finns ett stort antal moln-appar att välja på. En app kan t.ex. öppna, skapa och ändra officefiler i WYSIWYG utan att du har något officeprogram i datorn. Du kan synka foldrar lokalt i din pc med molnet utan att själv ladda upp filerna.

Om du vill använda ett eget moln med transparent datahantering så har stora big data moln en del frågetecken. Hur mycket integritet Google, Amazon och Microsoft har är okänt. De har alla oroväckande track records. Du kan ha ditt moln på helt egen hårdvara i dina egna lokaler eller i våra servrar. Vi sätter upp ditt moln åt dig på ett säkert sätt oavsett var.

På mobil använder du ditt moln genom mobil-appar eller en webläsare. Nedanför är exempel på båda varianter. Vi hjälper dig i molnet om du behöver.

Bredbandsabonnemang på minst 500 Mbit inkluderar molnplats i vårt moln utan extra kostnad. Utan abonnemang kostar molnplats 100:-/mån.

KONTAKTA OSS om du är intresserad av ditt eget moln eller önskar en demo.

med mobilt stöd

Virtuella servrar

Samla dina funktioner på en virtuell maskin för ökad driftsäkerhet.

Exempel på övervakning av vår virtuella miljö.

En virtuell lösning kan användas för t.ex. bokföringsprogram. Genom att köra den i vår virtuella miljö slipper du bekymmer i form av driftstopp eller förlorad data vid en ev. krasch i hård/mjukvara. Om din virtuella maskin havererar eller om du gjort ett olyckligt misstag och tagit bort allt kan vi snabbt återställa den. Våra backuper görs varje natt och ser till att du inte förlorar någon data. Använd den från din vanliga dator på jobbet eller hemifrån.

Det finns många fördelar med att virtualisera sin datamiljö. Det behövs kunskap för att sätta upp det men det är enkelt att använda.

Driftsäkerheten är viktig men också backuprutiner. När det väl är igång så är det helt fantastiskt och något som man sedan inte vill vara utan.

Vår egen serverpark består av linux-kluster baserade på proxmox virtualiseringsmiljö. De virtuella maskinerna som servrar och datorer kan ha olika operativsystem som t.ex. Windows och Linux. Våra fysiska servrar står hos oss i Backa bergö och är redundanta. All lagring sker på SSD lokalt hos oss på egen hårdvara.

Vi kan demonstrera hur det fungerar och hjälpa er sätta upp det på rätt sätt.

KONTAKTA OSS om du är intresserad av våra virtuella servrar.

DATA BREACHES


Hack & läckor

Siffror på de största kända dataläckorna visar en klar trend hur utsatta vi är. Webplattformar som läcker användaruppgifter är en väg in för svindlare och ett konto med ett klurigt lösenord räcker inte långt som skydd.

+30 000 KÄNDA DATA LÄCKOR & HACK

BIG DATA


Battery guy

Techgiganter med gudskomplex vet inga gränser. Gigantiska mängder insamlad data används för att skapa och böja trendkurvor. Så nära orakel man kan komma och det här det är till salu.

SLUTA KLICKA OK

INTERNETCENSUR


Tor projekt Snowflake

Snowflake ger människor i hela världen access till censurerade webbplatser och applikationer. Internetaktivitet maskeras som ett vanligt video- eller röstsamtal.

Snowflakeproxys drivs helt och hållet av frivilliga. En användare matchas med en slumpmässig proxy. Vill du hjälpa människor att kringgå censur? Enda förutsättningen är att internet i ditt land inte redan är hårt censurerat.

Enklast är att installera och enabla en Snowflake extension i din browser.

FÖRHINDRA INTERNETCENSUR

BROWSERTEST


Skyddar din browser dig?

Din browser vet en hel del om dig. Browsertillverkare väljer aktivt att spara info om användare och kan dela den informationen med andra. Om din browser inte skyddar dig så byt till en annan säkrare browser.

Se vad din browser vet om dig.

TESTA DIN BROWSER

JÄMFÖR BROWSERS